Türkiye seçimlere yaklaşırken Facebook ve diğer sosyal medya alanlarında ki yasaklamalar da artmaya başladı. Nitekim internet üzerinde yapacağınız kısa araştırmada bu konuda Türkiye’nin hatırı sayılır bir yeri var. Yukarıda paylaştığımız görselde ki “güvenlik uyarısı” metnine aldanmayın. Eklemek istediğimiz bir resimdi ve deneme amaçlıydı. Bu resim Facebook üzerinden yasaklanmış ancak içerikte herhangi bir sakınca yoktu. Sadece adaletsizlik ile ilgili bir görseldi. Bu görsel Twitter üzerinde çok paylaşılmış ve herhangi bir güvenlik açığı oluşturmamıştı. Tabi bu adaletsizlik gelir dağılımı ile ilgili olunca sanırım birilerini rahatsız etti. Durum sadece bununla ilgili değil. Facebook üzerinde bazı haber linklerini de paylaşamıyorsunuz. Mynet, Hürriyet vb. büyük haber sitelerinden bahsediyorum.
Siber saldırı tatbikatında başarısız olan devlet kurumlarımız için yapılması gereken çalışmalar maalesef günü birlik menfaatler nedeniyle gerektiği şekilde yapılmıyor. BTK’nın kendi sitesinden aldığım bilgiye göre en son siber güvenlik toplantısı 2013 yılında gerçekleştirilmiş. Bu toplantıda 2013 ve 2014 yılı siber güvenlik önlemleri ve yapılacak işlemler ile ilgili kararlar alınmış. 2015 yılı için ise herhangi bir toplantı ya da alınan karar görünmüyor. Yani 2015 ve 2016 yılı için uygulanacak herhangi bir siper güvenlik, teknoloji alanında atılım vb. bir kararımız yok.
BTK’nın işleyişi de bir garip zaten. Tüketici şikayetleri kısmından bir işletme ile ilgili şikayette bulunduğunuzda o işletmenin size cevabı iletiliyor. Yani herhangi bir yaptırım ya da durumun düzeltilmesi için size bir desteği yok. İşletmenin müşteri hizmetlerinden farksız şekilde çalışıyor.
Geçtiğimiz yıllarda kurumlarımızın denetimi için yapılan siber güvenlik tatbikatı tam bir fiyasko ile bitmişti. Üstelik kurumların haberleri olması ve gerekli önlemleri aldıklarını belirtmelerine rağmen.
Yani sizin anlayacağınız şuanda gözüken devletin tüm elektronik bilgi ekibi seçimlerde hükümeti kötü duruma düşebilecek içeriklerin peşine düşmüş durumda. Büyük olasılık ise kılıfları da paralel yapıdır. Siyasi görüşlerini istedikleri gibi sosyal medya da gösteremeyen (terör ve suça teşvikten bahsetmiyorum) kullanıcıların bilgi alabileceği tek bir ortam kalıyor. O da görsel medya yani televizyonlar. Bu kurumlarında güç peşinde koşan insanlara ait olduklarını gözetirsek vatandaşa pek bir bilgilenme alanı kalmıyor.
Facebook, Twitter vb. sosyal medya yapıları ülkemizde kapanmamak için her yolu deniyorlar ancak insanların istemedikleri şekilde uygulamalar yapmaya devam etmeleri kendi sonlarını kendilerinin hazırlamasına neden olacaktır. İnsanlara özel alanlar oluşturarak onların özel alanlarında neleri paylaşıp neleri paylaşmayacağının kararını vermeye kalkarsanız(hukuka aykırı durumlardan bahsetmiyorum) insanların görüşlerine müdahale etmiş ve onları istediğiniz gibi yönlendirmeye çalışmış olursunuz.
BTK kaynak bilgi: http://btk.gov.tr/bilgi_teknolojileri/siber_guvenlik/siberguvkurulu.php